"Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия", Mодул A

 

       Реализацията на НП „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“, ще допринесе за придобиване на нови компетентности в областта на гражданското образование и патриотичното възпитание на учениците, както и за провеждане на дейности, свързани със съхраняването на историческата памет за българската армия и за националните традиции и култура. Чрез този проект  ще се постигне:

  • Засилване  интереса на учениците към историческите събития, традиции свързани с Българската армия;

  • Изграждане на умения за ориентиране в историческите събития свързани  с  традициите  на въоръжените сили;

  • Преосмисляне на  националното минало  чрез историята и традициите на Българската армия – на територията в региона;

  • Формиране на траен интерес към изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия;

  • Трайно изграждане и поддържане на училищните обичаи, свързани с патриотичното възпитание на учениците.
     

Стартираха дейности с учениците от IX и Х клас по  Национална програма на Министерство на образованието и науката и Министерство на отбраната „Изучаване и съхраняване  на традициите и историята на Българската армия“


Дейности по  Национална програма „Изучаване и съхраняване  на традициите и историята на Българската армия“
 

Дейност 1.1: Прожекция на документален филм „Щрихи от миналото“ за живота на  Злати Тодоров Златев  - участник във Втората световна война в боевете при Страцин и Стражин в Македония, свидетел на бомбардировките в гр. София.


Дейност 1.2: Лекция на историческа тематика на началника на военен клуб гр. Айтос за  живота и делото на ген. Иван Колев – командир на българската кавалерия в Първата световна война, прожекция на филма „Кентавърът“ изработка на Военна студия София


Дейност 2.1: Издирване и изготвяне на списък на  участниците  във войните от Руенска община


Дейност 2.2:  Издирване и изготвяне на списък на войниците от общ. Руен,  наградени с орден за „Храброст“

 


6 май по Национална програма на Министерство на образованието и науката и Министерство на отбраната " Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия"

 


ПАТРИОТИЧНАТА ГОРДОСТ НА СУ "ЕЛИН ПЕЛИН"

 

Стартира обучението по НП: „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“ в Националния военен университет „Васил Левски“.

 

       Наши ученици от Vlll и IX клас ще реализират модула, който е на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на българската армия и споделяне на добри практики“. Отборът ни ще пребивава в НВУ „Васил Левски“ шест дни. Нашите възпитаници ще имат занятия по военна топография, строева и тактическа подготовка, лидерска подготовка, огнева подготовка, ядрена, химическа и биологична защита, оцеляване в природата, ще се запознаят и с уставите на военната служба. Ще имат възможност да открият и докажат себе си, да осъществят идеите си и да намерят своята лична причина да живеят будно, мъдро и смело. Това ще им помогне да запазят своята любознателност и упоритост, да вярват в себе си, за да посрещнат трудностите смело, а успехите – с идеята, че могат и повече! Нашите малки войници, трябва да запомнят, че великите дела започват с всекидневните, защото светът на трудното се образува от лесното, а великото от обикновеното!

Ден 1


СПОСОБИ ЗА ОРИЕНТИРАНЕ НА МЕСТНОСТТА БЕЗ КАРТА.
ДВИЖЕНИЕ ПО АЗИМУТ

 

Практическо занятие

Ден 2


ЛИДЕРСКА И ОГНЕВА ПОДГОТОВКА

Практическо занятие

Ден 3


ОЦЕЛЯВАНЕ В ЕКСТРЕМНА СРЕДА

- Маскировка

- Добиване на вода и палене на огън

- Устройване на убежища

Ден 4


НАСТАВЛЕНИЯ ПО СТРЕЛКОВО ДЕЛО

Практическо занятие

Ден 5


⭐🇧🇬ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА СЕРТИФИКАТИ И НАГРАЖДАВАНЕ

 

Приключи обучението в Националния военен университет „Васил Левски“ Велико Търново по националната програмата „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Нашите участници получиха сертификати за успешно завършен курс.

Изпълняващият задълженията на заместник-началник на Военния университет полковник Георги Крайнов връчи грамоти на победителите в състезанието по лидерска подготовка.

В надпреварата се включиха седем училища от Петрич, Руен, Бургас, Варна, Белослав, Велико Търново и Видин. Първи са учениците от Петрич, след тях са тийнейджърите от Варна и трето място е нашият отбор - отборът на СУ "ЕЛИН ПЕЛИН" с. Руен.

Снимки от награждаването

 


Исторически кът във фоайето на СУ „Елин Пелин“ с. Руен – символ на патриотизъм и непоклатим дух на отговорност и традиционализъм

 

Информация