ПРОЕКТНО-БАЗИРАНО ОБУЧЕНИЕ по ПРОГРАМА "ДИЗАЙН ШАМПИОНИ"

 

През месец март стартира проектно-базирано обучение за насърчаване и развиване на уменията на ученици от I група ЦОУД в НЕ, с ръководител - Кремена Стоянова.

“Дизайн шампиони”  е програма, съставена от мисии: Мисия: Архитект, Мисия: Космонавт, Мисия: Автомобилен дизайнер, Мисия: Еколог, Мисия: Разказвач - тематични проекти, чрез които децата ще се потопят в света на реална професия или човешка дейност. За пет поредни дни по екипи ще решават поставено предизвикателство от реалния живот.

Програмата ще развие ключовите за децата умения, които ще се превърнат в навик за цял живот. Чрез тези дейности учениците ще придобият умения за креативно решаване на проблеми, работа в екип, презентационни умения, критично мислене и увереност в способностите си. С мисиите ще се насърчат експериментаторските  нагласи, с цел лесна адаптация към нова среда.

Всеки учебен месец малките шампиони ще провеждат по една седмична мисия, която е специално създадена за тяхната среда. Всяко дете ще има свой дневник, с който ще проследи своя прогрес. Самата мисия е със самостоятелни и групови дейности, които включват ролева игра, творчески занимания, разказване, търсене на информация, проучване на мнения, експериментиране, игри на открито и създаване на предмети.

Мисия 1: Архитект, с тема “Сгради в Ню Йорк”. Проектът е с продължителност пет дни.  Предизвикателството пред малките архитекти по време на мисията е: “Хайде да изберем и създадем чертежи и макети на наши собствени сгради в Ню Йорк!”. Децата ще опознаят същността на работата на архитекта, като научат повече за някои от тях. Ще се запознаят с известни сгради в Ню Йорк. Предстои им да се разделят по групи и да изберат вид сграда, на която да направят чертеж и макет и финално да го представят пред останалите екипи.

Напред към Мисия: Архитект!

МИСИЯ 1: АРХИТЕКТ

 


 

ДЕН 1: ОПОЗНАВАНЕ НА ПРОФЕСИЯТА АРХИТЕКТ

 

 


ДЕН 2: ОПОЗНАВАМЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ НА НЮ ЙОРК

 

 


ДЕН 3: ОПОЗНАВАМЕ НЮ ЙОРК

 

 

 


ДЕН 4: ИЗБИРАМЕ ВИДА НА СГРАДАТА И ПРАВИМ НЕИН ПЛАН.

 

 


ДЕН 5: УЧЕНИЦИТЕ ПОСТРОИХА СВОИТЕ АРХИТЕКТУРНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ.

 

 

 


 


През месец април стартира Мисия 2: Космонавт, на тема “Слънчевата система” с ученици от I група ЦОУД в НЕ на СУ "Елин Пелин", село Руен.
„Какво ли е да си космонавт днес, когато откриваме нови галактики и говорим за хора на Марс?“ – това предизвикателството е пред малките космонавти по време на тяхната мисия.
Тази уникална експедиция ще се осъществи от нашите герои с една изработена от тях  специална ракета. По време на мисията нашите малки авантюристи ще се запознаят с работата и облекло на космонавтите, ще разгледат видове космически апарати и планетите в Слънчевата система. Сред космическите измерения им предстои да си изберат планета и мисия за нея, да се разделят по екипажи и да изпълнят обща мисия с летателния апарат, който са изработили. В космическата галактика по време на полета ще поддържат непрекъсната информативна връзка с командния център на Земята.
Напред към Мисия: Космонавт!

МИСИЯ 2: КОСМОНАВТ

 


ДЕН 1: ОПОЗНАВАНЕ НА ПРОФЕСИЯТА КОСМОНАВТ

 

 

 

 


ДЕН 2: ОПОЗНАВАМЕ КОСМИЧЕСКИТЕ АПАРАТИ И МИСИИ

 

 

 


ДЕН 3: ОПОЗНАВАМЕ СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА И ПЛАНЕТИТЕ В НЕЯ

 

 


 ДЕН 4:
ИЗБИРАМЕ ДЕСТИНАЦИЯ , ПЛАН И РАКЕТА ЗА МИСИЯТА СИ

 

 

 


ДЕН 5: КОСМОНАВТИ 🧑‍🚀🧑‍🚀🧑‍🚀 НАШИТЕ РАКЕТИ ВЕЧЕ СА ГОТОВИ!

 

 

 

 


През месец май, I група ЦОУД при СУ „Елин Пелин" с. Руен започват Мисия 3: Метеоролог на тема „Полезна прогноза за времето”. Проектната дейност е с продължителност пет дни. Всеки един ден е с време за работа по час и половина. 

„Какво ли е да си метеоролог в съвременния свят, който прелива с най-разнообразна и леснодостъпна информация за времето? Как ли можеш да си по-полезен на хората със синоптична информация?“ Това е предизвикателството пред малките метеоролози!

По време на мисията екипът синоптици ще са изкушени от следната идея: „Хайде да планираме и представим полезна за нас прогноза за времето и за неделя!”.

Малките метеоролози ще опознаят какво е това „време” и кои са елементите му, как се създава, как се измерва, какво е екстремно време и промяна на климата. Ще навлязат в професията на метеоролога – как тя се е развивала през вековете и в какво се състои нейната задача. По екипи ще потърсят решение на най-голямото й предизвикателство в днешния свят, а именно: Как прогнозата за времето може да ни помага да живеем по-добре, като планираме дните и дейностите си по - ефективно?

Напред към Мисия: Метеоролог!

 

МИСИЯ 3: МЕТЕОРОЛОГ 

 


ДЕН 1: МЕТЕОРОЛОГ 

 

 

 

 


ДЕН 2: МЕТЕОРОЛОГ. ОПОЗНАВАНЕ НА ПРОФЕСИЯТА МЕТЕОРОЛОГ 

 

 

 

 


 

Информация