ПРОЕКТНО-БАЗИРАНО ОБУЧЕНИЕ по ПРОГРАМА "ДИЗАЙН ШАМПИОНИ"

 

През месец март стартира проектно-базирано обучение за насърчаване и развиване на уменията на ученици от I група ЦОУД в НЕ, с ръководител - Кремена Стоянова.

“Дизайн шампиони”  е програма, съставена от мисии: Мисия: Архитект, Мисия: Космонавт, Мисия: Автомобилен дизайнер, Мисия: Еколог, Мисия: Разказвач - тематични проекти, чрез които децата ще се потопят в света на реална професия или човешка дейност. За пет поредни дни по екипи ще решават поставено предизвикателство от реалния живот.

 

Мисия 1: Архитект, с тема “Сгради в Ню Йорк”. Проектът е с продължителност пет дни.  Предизвикателството пред малките архитекти по време на мисията е: “Хайде да изберем и създадем чертежи и макети на наши собствени сгради в Ню Йорк!”. Децата ще опознаят същността на работата на архитекта, като научат повече за някои от тях. Ще се запознаят с известни сгради в Ню Йорк. Предстои им да се разделят по групи и да изберат вид сграда, на която да направят чертеж и макет и финално да го представят пред останалите екипи.

Напред към Мисия: Архитект!

МИСИЯ 1: АРХИТЕКТ

 


 

ДЕН 1: ОПОЗНАВАНЕ НА ПРОФЕСИЯТА АРХИТЕКТ

 

 


ДЕН 2: ОПОЗНАВАМЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ НА НЮ ЙОРК

 

 


ДЕН 3: ОПОЗНАВАМЕ НЮ ЙОРК

 

 

 


ДЕН 4: ИЗБИРАМЕ ВИДА НА СГРАДАТА И ПРАВИМ НЕИН ПЛАН.

 

 


ДЕН 5: УЧЕНИЦИТЕ ПОСТРОИХА СВОИТЕ АРХИТЕКТУРНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ.

 

 

 


 


През месец април стартира Мисия 2: Космонавт, на тема “Слънчевата система” с ученици от I група ЦОУД в НЕ на СУ "Елин Пелин", село Руен.
„Какво ли е да си космонавт днес, когато откриваме нови галактики и говорим за хора на Марс?“ – това предизвикателството е пред малките космонавти по време на тяхната мисия.
Тази уникална експедиция ще се осъществи от нашите герои с една изработена от тях  специална ракета. По време на мисията нашите малки авантюристи ще се запознаят с работата и облекло на космонавтите, ще разгледат видове космически апарати и планетите в Слънчевата система. Сред космическите измерения им предстои да си изберат планета и мисия за нея, да се разделят по екипажи и да изпълнят обща мисия с летателния апарат, който са изработили. В космическата галактика по време на полета ще поддържат непрекъсната информативна връзка с командния център на Земята.
Напред към Мисия: Космонавт!

МИСИЯ 2: КОСМОНАВТ

 


ДЕН 1: ОПОЗНАВАНЕ НА ПРОФЕСИЯТА КОСМОНАВТ

 

 

 

 


ДЕН 2: ОПОЗНАВАМЕ КОСМИЧЕСКИТЕ АПАРАТИ И МИСИИ

 

 

 


ДЕН 3: ОПОЗНАВАМЕ СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА И ПЛАНЕТИТЕ В НЕЯ

 

 


 ДЕН 4:
ИЗБИРАМЕ ДЕСТИНАЦИЯ , ПЛАН И РАКЕТА ЗА МИСИЯТА СИ

 

 

 


ДЕН 5: КОСМОНАВТИ 🧑‍🚀🧑‍🚀🧑‍🚀 НАШИТЕ РАКЕТИ ВЕЧЕ СА ГОТОВИ!

 

 

 

 


През месец май, I група ЦОУД при СУ „Елин Пелин" с. Руен започват Мисия 3: Метеоролог на тема „Полезна прогноза за времето”. Проектната дейност е с продължителност пет дни. Всеки един ден е с време за работа по час и половина. 

„Какво ли е да си метеоролог в съвременния свят, който прелива с най-разнообразна и леснодостъпна информация за времето? Как ли можеш да си по-полезен на хората със синоптична информация?“ Това е предизвикателството пред малките метеоролози!

По време на мисията екипът синоптици ще са изкушени от следната идея: „Хайде да планираме и представим полезна за нас прогноза за времето и за неделя!”.

Малките метеоролози ще опознаят какво е това „време” и кои са елементите му, как се създава, как се измерва, какво е екстремно време и промяна на климата. Ще навлязат в професията на метеоролога – как тя се е развивала през вековете и в какво се състои нейната задача. По екипи ще потърсят решение на най-голямото й предизвикателство в днешния свят, а именно: Как прогнозата за времето може да ни помага да живеем по-добре, като планираме дните и дейностите си по - ефективно?

Напред към Мисия: Метеоролог!

 

МИСИЯ 3: МЕТЕОРОЛОГ 

 


ДЕН 1: МЕТЕОРОЛОГ 

 

 

 

 


ДЕН 2: МЕТЕОРОЛОГ. ОПОЗНАВАНЕ НА ПРОФЕСИЯТА МЕТЕОРОЛОГ 

 

 

 

 


ДЕН 3: ОПОЗНАВАМЕ КАК ВРЕМЕТО ВЛИЯЕ НА ЖИВОТА НИ

ДЕН 4: ИЗБИРАМЕ ЕЛЕМЕНТИ ЗА ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО

 


ДЕН 5: МЕТЕРИОЛОГ.ПОСЛЕДНА МИСИЯ ЗА ТАЗИ УЧЕБНА ГОДИНА!

 

 

 

 

Информация