Актуално

 

 

 

 

Списък на учебниците и учебните помагала за учебната 2019/2020 година 8, 9, 11, 12 клас

изтегли

 

Списък на учебниците и учебните помагала за учебната 2019/2020 година 10 клас

изтегли

 

 


 

 

 

 

 

 

Срокът за подаване на заявления за допускане до Държавни зрелостни изпити за сесия август-септември и издаване на служебни бележки ще се осъществи в срок от 01.07.2019г. до 12.07.2019г. в кабинета на ЗАС. 

 

 


 

 

 

 

В раздел "Документи" е публикувана обява и заповед по схема "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Линк към документи

 

 


 

 

ДИПЛОМИРАНЕ НА ВИПУСК 2019

 

 

 

 

 


 

 

 

 

На 30.05.2019г. се проведе областен кръг на “ Млад огнеборец” на стадиона в Руен. Участваха 13 отбора от общините в Бургаска област. Официални гости бяха г-н Вълчо Чолаков-Областен управител на Област Бургас, инж.Виолета Илиева- началник на РУО гр. Бургас, Комисар Василев- Директор на пожарната в Бургаска област.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Днес в СУ „Елин Пелин“ тържествено бе честван Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура. Още сутринта училището грейна в празнична премяна – венци окичиха класните стаи, портрета на Кирил и Методий и входа на училището. Думи на признателност към делото на двамата братя, танци и песни звучаха в училищния двор. Гости на тържеството бяха г-н Исмаил – Началник на отдел „Образование, култура и спорт“ и представители на Обществения съвет. Г-н Исмаил поднесе поздравителен адрес към учителите и учениците от името на Кмета на община Руен. В емоционалното и вдъхновено слово на директора на училището – г-жа Петрова, прозвуча благодарност към делото на първоучителите и на днешните учители,  които с душа и слово всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието. Награди за високи постижения в учебната дейност, изкуството и спорта получиха най-изявените ученици. За висок професионализъм в образователно-възпитателния процес и за издигане авторитета на училището бяха наградени учители. 

 

 

 

 

 


 

 

Прием в 1.клас

 

График на дейности за реализиране на прием на ученици в 1.клас за учебната 2019/ 2020 година

 

Дейност Срок
Приемане на молби (заявления) за записването на учениците в 1.клас 20-31.05.209г.
Обявяване на списък с класираните ученици 17:00ч. 03.06.2019г.
Записване на класираните ученици с оригинала на удостоверението за завършена подготвителна група. 04-07.06.2019г.
Обявяване на свободните места. 17:00 ч. 10.06.2019г.
Попълване на свободните места. 11-12.06.2019г.
Обявяване на останалите свободни места. 13.06.2019г.
Попълване на свободните места. до 14.09.2019г.
Утвърждаване на списъци с приетите ученици по паралелки. до 14.09.2019г.

Необходими документи при кандидатстване:

 • Молба от родител/ настойник - по образец на училището;
 • Удостоверение за настоящ адрес
 •  

Необходими документи при записване:

 • Удостоверение за завършена подготвителна група или Декларация от родител, че детето не е посещавало ПГ;
 • Лична здравна профилактична карта;
 • Декларация по Закона за защита на личните данни - по образец на училището;
 • Заявление за включване в ИУЧ - по образец на училището;
 • Заявление за участие в часовете по спортни дейности - по образец на училището.

 


 

 

 

Прием в 5.клас

 

График на дейности за реализиране на прием на ученици в 5.клас за учебната 2019/ 2020 година

Дейност Срок
Приемане на молби (заявление) за записването на учениците в 5.клас и заявление завключване в ИУЧ или ФУЧ - по образец на училището. 03-14.06.209г.
Обявяване на списък с класираните ученици 17:00ч. 17.06.2019г.
Записване на класираните ученици с оригинала на удостоверението за завършен начален етап на основното образование. 18-20.06.2019г.
Обявяване на свободните места. 17:00 ч. 21.06.2019г.
Попълване на свободните места. 24-28.06.2019г.
Обявяване на останалите свободни места.

17:00ч. 28.06.2019г.

Попълване на свободните места. до 14.09.2019г.
Утвърждаване на списъци с приетите ученици по паралелки. до 14.09.2019г.

 

 

Необходими документи при кандидатстване:

 

 • Молба от родител/ настойник - по образец на училището;
 •  

Необходими документи при записване:

 • Удостоверение за завършен начален етап на основното образование;
 • Лична здравна профилактична карта;
 • Декларация по Закона за защита на личните данни - по образец на училището;
 • Заявление за включване в ИУЧ - по образец на училището;
 • Заявление за участие в часовете по спортни дейности - по образец на училището.

 


 

Днес СУ "Елин Пелин", с. Руен бе домакин на Първото общинско състезание "Завладей науката". В оспорвана битка премериха сили три отбора, представители на трите средни училища в общината - СУ "Елин Пелин" - с. Руен, СУ "Димитър Полянов" - с. Трънак и СУ "Отец Паисий" - с. Люляково.

Гости на надпреварата бяха: Мийрем Дервиш - почетен домакин и зам.кмет на община Руен, Гюлшен Еминова - почетен председател и ст. експерт "Квалификация на педагогическите специалисти", Валентина Камалиева - ст. експерт "ОНГО", Ферхан Смаил - зам.кмет, Невзат Исмаил - Началник на отдел "Образование", Неджибе Хасан - председател на Обществения съвет, представители на училищата в общината.

Поздравителен адрес към организаторите и гостите в състезанието от името на инж. Илиева - Началник на РУО - Бургас, поднесе г-жа Еминова. В него инж. Илиева благодари на домакините за гостоприемството и за прекрасните условия за провеждането на събитието, пожела успех на всички участници и изрази уверение, че резултатите ще донесат удовлетворение от работата и ще бъдат импулс за покоряването на нови върхове.

В трите кръга на състезанието надмощие вземаха ту "Люляците", ту "Белите", ту "Руенска дъга". След оспорваната битка купата на състезанието грабнаха представителите на СУ "Димитър Полянов", с. Трънак. Всички отбори получиха медали, грамоти и подаръци.

До нови срещи на следващото състезание "Завладей науката" през 2020 година!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

На 27.04.2019г. учениците от 2. и 3. клас при СУ "Елин Пелин" участваха в състезанието по борба в спортен клуб "Айтос" и се представиха достойно!

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

На 24.04.2019г. във връзка с училищната кампания " Не на агресията", "Не на тормоза!" учениците от 3 а клас представиха драматизацията на народната приказка "Мечката и лошата дума!" пред начален и прогимназиален етап в СУ "Елин Пелин"

 

 

 

 

 


 

 

 

23 април - Международен ден на книгата и авторското право! В седмицата посветена на книгата и изкуствата за деца, ученици от прогимназиален етап гостуваха на ученици от начален етап, споделиха информация за събитието и напомниха на всички ученици, че четенето е наистина важен ключ към успеха и изграждането ни като личности!

 

 

 

 

 

 

 


 

 

За поредна година в СУ „Елин Пелин“ ПЕКК по Български език и литература, с любезното съдействие на РУО – гр. Бургас организира и проведе общински конкурс за художествено слово под надслов „Аз не живея, аз горя“. Четвъртото издание на конкурса, посветено на Пейо Яворов, събра 23 участници от 12 общински училища. Те представиха своята сценична интерпретация на Яворови творби. Гости на конкурса бяха г-жа Венета Иванова – старши експерт по БЕЛ в РУО, г-н Невзат Исмаил – началник на отдел „Образование, култура и спорт“ в Община Руен и г-жа Донка Милева – старши учител по БЕЛ в СУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Айтос.

В поздравителния адрес към домакините и участниците в конкурса инж. Виолета Илиева – началник на РУО пожела успех на всички участници, пожела им да не спират да разгръщат своя творчески потенциал и да съхраняват красотата на българското слово.

Конкурсът откри г-жа Таня Петрова – директор на СУ „Елин Пелин“. Тя изрази удовлетворението си от проявения към конкурса интерес и пожела успех на всички участници. Компетентно жури, председателствано от г-жа Венета Иванова, присъди две първи награди – на Хасие Мехмед Шабан – ученичка от VI клас в СУ „Елин Пелин“, с. Руен и на Селен Велиева Дормушева – ученичка от VII клас в ОУ „Хр. Ботев“, с. Череша. Двете момичета трогнаха до сълзи публиката с вълнуващите си изпълнения на поемата „Градушка“. Второ място заслужено спечелиха Селиме Еролова Алиева от ОУ „Н. Й. Вапцаров, с. Планиница и Диляра Гюрсел Коджаахмед от ОУ „Хр. Ботев“, с. Череша, а за третото място се пребориха Ахмед Ахмед Ахмед от СУ „Димитър Полянов“, с. Трънак и Танер Хюсеин Хюсеин от СУ „Елин Пелин“, с. Руен. С поощрителни награди бяха отличени Исмет Юсеин Исмет от с. Добра поляна, Гюлсум Хабибула Смаил от с. Сини рид и Берна Хайри Халил от с. Топчийско. Г-жа Иванова награди отличените, благодари на всички участници за вълнуващите изпълнения и на домакините за отличната организация на конкурса. Всички изявили се участници получиха сертификати за участие и подаръци.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

На 15.04.2019г. в СУ "Елин Пелин", с. Руен се проведе празник на чуждите езици под надслов: "Традиции, празници и обичаи във Великобритания и Русия". С ентусиазъм и желание се включиха ученици от всички етапи на обучение - начален, прогимназиален и гимназиален. На събитието присъстваха г-жа Таня Петрова - Директор на училището, г-жа Росица Йовкова, г-н Адем Халил, Г-жа Златка Николова, главните учители, ученици и гости от Англия - сем. Гилберт и сем. Фрамптон. Емоционалното и артистично изпълнение на учениците докосна сърцата на всички присъстващи в залата. Тържеството завърши с кръшно българско хоро, като израз на идеите за толерантност.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Ученици от 10б клас профил "Бизнес и предприемачество" спечелиха сертификати за участие в международното онлайн състезание "Социални иновации" в първи етап, с ръководител Стефан Костадинов и продължават с разработения от тях проект във втори етап.

 

 

 


 

На 28.03.2019г. стартира училищна кампания " Не" на агресията, "Не" на тормоза в СУ "Елин Пелин", с. Руен с провеждането на Рисунка на асфалт на тема "Децата - цветята на нашето училище". Учениците от начален и прогимназиален етап призоваха с рисунките си към приятелство, толерантност и весели рисунки. Под съпровода на забавна музика малките творци показаха свойте умения. Първо място за начален етап получиха учениците от 7Б, за прогимназиален етап ЦДО 2. Вторите места за двата етапа журито присъди на 5В, ЦДО 4, а третите на 6В, ЦДО 1, ЦДО 3.

 

 

 

 


 

 

Превърналата се вече в традиция Профилиада се проведе за седма поредна година. В „Панорама на профилите“ – се състезаваха тази година трите отбора – представители на профилираните паралелки в СУ „Елин Пелин“ за Преходната купа на профила. Оспорваното състезание в три кръга – „ЗНАЯ“, „ЗНАЯ И УМЕЯ“ и „НА ТИ С НАУКАТА“ предизвика отборите на Предприемачите, Зелените и Червените рейнджъри да демонстрират знания и умения по профилиращите предмети в стремежа си да завладеят по-голяма територия в своя цвят от „виртуалния бележник“. Атрактивните водещи – Екстремум, Електрон и Евро бяха в помощ на участници и жури. Победител и носител на Преходната купа на профила за 2019г. стана отборът на профил „Технологичен – Информационни технологии“. Директорът на училището – г-жа Петрова връчи преходната купа на победителите, грамотите и наградите на всички участници. И седмата Профилиада приключи, за да остане в историята на училището. До нови срещи на Профилиада 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

От 20. до 22. март 2019г. в Културен център „Морско казино“ в гр. Бургас повече от 70 участници от цялата страна представяха и защитаваха своите постери и презентации на тема „Да мислим заедно за бъдещето“. Под ръководството на г-жа Павлина Русева зрелостничките Фатме Назми Хюсеин и Низает Иб Ереджеб от 12б клас изработиха 3D постер „Инсталация за производство на биогаз“. Оригиналното изпълнение на постера и блестящото представяне на двете дванадесетокласнички грабнаха вниманието на журито и на всички присъстващи на конференцията и заслужено завоюваха първото място. Благодарим на г-жа Русева, на Фатме и Низает за това, че достойно защитиха името на училището на Националната екоконференция.

 

 

 

 

 


 

 

Българското хоро е емблема на националната ни идентичност. Смята се, че то изпълва танцуващите с енергия от Вселената. Танцувайки в един и същ ритъм, те препредават един на друг положителна енергия, която ги освобождава от натрупаното напрежение и дискомфорт. Хванати за ръце, всички стават по-близки и по-добри.

СУ „Елин Пелин посрещна по традиция първа пролет с общоучилищно пролетно надиграване „Фолклорът – един вълшебен свят“. То бе открито от групите по интереси „ Настроение“ с ръководител г-жа Калева и „ Сребърни звънчета“ с ръководител г-жа Стоянова.

Учениците се състезаваха за призовите места в разнообразните ритми на българските народни танци. Училищният двор засия с багрите на националната ни носия и с цветовете на пролетта.

Компетентното жури, председателствано от директора на училището г-жа Петрова оцени изпълненията по три показателя: „най-атрактивни“, „най-технични“ и „масовост“.

Първото място за начален етап грабнаха учениците от IV клас, за прогимназиален етап – VБ клас, а за гимназиален етап – XIIБ клас. Вторите места за отделните етапи журито присъди на II клас, VIIБ клас и VIIIБ клас а третите – на III клас, VIА клас и VIIIГ клас.

Честита Първа пролет!

 

 


 

 

На 20.03.2019г. за Областно ученическо първенство по футбол при V - VII клас/деца/ на стадиона в с.Руен , един срещу

друг се изправиха отборите на СУ,,Елин Пелин" с.Руен и СУ,,Христо Ботев" гр.Айтос. След оспорвана игра и обрати

на резултата, срещата завърши 3:3. При изпълнението на дузпи, по точни бяха децата от Айтос.

 

 

 

 

 


 

Историята на бяло-червения конец започва от далечни времена, когато хората са се закичвали за здраве, успехи и дълголетие. Смята се, че обичаят възниква още през V век сл. Хр. Обичаят се спазва и днес, при това с голямо желание, и се чака с нетърпение.

Мартенички връзваме един на друг, приветствайки по този начин и настъпващата пролет.

На Първи март учениците от НЕ на СУ „Елин Пелин“ приятно изненадаха своите учители, като ги закичиха с мартеници. Съответно и децата бяха закичени с мартенички за здраве и успехи от своите учители.

 

 

 

 


 

 

„На теб, Българийо свещена“ – под този надслов премина тържественото честване на националния празник на България Трети март в СУ „Елин Пелин“.

С емоционално и вдъхновяващо слово директорът на училището г-жа Таня Петрова поздрави присъстващите по случай празника. Всички сведоха глави в едноминутно мълчание в знак на преклонение пред подвига на героите.

Литературно-музикалната програма, подготвена от учениците под ръководството на г-жа Чолакова, прикова вниманието на всички с оригинална композиция и прекрасни изпълнения. Пред погледите ни оживяха славните хайдути, героите от Априлското въстание и победителите – руски генерали и офицери и български опълченци.

Вечна слава на героите и честит празник на всички българи!

 

 

 

 

 


 

На 27.02.2019 година в СУ "Елин Пелин", с. Руен по традиция се отбеляза "Деня на розовата фланелка". Събитието се провежда всяка последна сряда на месец февруари. Учениците от трите етапа - начален етап, прогимназиален етап и гимназиален етап, облечени в розово, се присъединиха към каузата, с която изразиха позицията си, и казах своето: "НЕ" на насилието в училище.

 

 

 


 

146 години от обесването на Васил Левски

19 февруари 1873 година - плаче Родината, плаче България, която трябва да откъсне от сърцето си най-верния, най-скъпия си син, който не пожали ни сили, ни младост, ни живот – Васил Левски. При него няма ярки контрасти, няма багри и светлосенки, всичко е съвършено, просто и ясно – едно невиждано човешко равновесие, което е присъщо само на великите личности. На 19 февруари прекланяме глави пред Апостола, пред подвига и саможертвата на един от най- преданите и честни синове на България. 146 години от обесването на Васил Левски  отбелязаха ученици, учители и общественост с литературно-музикална програма пред новооткрития паметник на Апостола в с. Руен. Венци и цветя пред паметника положиха кметът на общината, ученици и представители на обществеността.

ПОМНИМ ТЕ, АПОСТОЛЕ!

 

 

 

 


 

Средно училище "Елин Пелин" отбелязва Свети Валентин!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


 

Информация