Актуално

 

 

 

 

Линк към снимки

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Днес децата от III и IV ЦДО група представиха нашето училище в онлайн състезание по обществени и природни науки по повод 11 май-Денят на светите братя под надслов -"Силата на Знанието" по инициатива на ОУ "Елин Пелин "-гр.Бургас.
Участници:
Али Ферхан-III ЦДО група
Мустафа Мустафа- III ЦДО група
Хюсеин Хюсеин- III ЦДО група
Шабан Нермедин- III ЦДО група
Зиле Мехмед- III ЦДО група
Хатидже Хюсеин- III ЦДО група
Фатме Реджеб-IV ЦДО група

 

 


 

 

НАГРАДА В ПЪРВИ УЧЕНИЧЕСКИ ФИЛОСОФСКО -ИСТОРИЧЕСКИ КОНКУРС „ОТНОШЕНИЯ НА СВЕТОВЕТЕ“

110 ученици от 30 училища  от цялата страна участваха в конкурс, посветен на 35 години от създаването на СУ "Вела Благоева" гр. Велико Търново.  Джафер Елизабетов Лазаров от 12 б клас  завоюва поредна награда - 2 място в направление „История“ с рисунка на тема „Д-р Петър Берон – българският енциклопедист“.

 

 

 

 


Днес учениците от III ЦДО група участваха в онлайн състезание с виртуални екипи под мотото:
"Най-добрият виртуален екип в България".

 


 


 

Много са ми мили ❤️
всички талантливи 🎨
моите юнаци 👫💟 🎈🎉
СУПЕР първолаци 🥇🏆😀

 

 


 

 

 

 

Учениците от IV ЦДО група при СУ “Елин Пелин” продължиха инициативата на децата от Италия.. Те нарисуваха дъги, които са символ на надеждата, че вирусът ще отмине и всичко отново ще е наред. Нека доброто победи! Те се обединиха и продължиха инициативата, направете го и вие ....

 

 

 


 

 

 


 

 

 

ДА ЗАПОЧНЕМ ДЕНЯ С УСМИВКА!
За пореден път учениците от СУ "Елин Пелин" - с. Руен доказаха, че са творци и дори във време на социална изолация, можем да се забавляваме заедно.
Благодаря на слънчевите момичета Мийрем Халил, 
Неджибе Неждет, Себиле Ахмед, Селвер Бюлянт,
Селин Бориславова, Фатме Севинч, Шазие Емурла,
Юнзиле Рашид и Мийрем Севинч за артистичността, за дигиталните умения при изработването на клипа и за положителните емоции, които ни подариха днес!
Гордеем се с вас!

 

 


 

23 април - Световен ден на книгата

 

III ЦДО и IV ЦДО група в Начален етап на СУ "Елин Пелин" с.Руен

 

 

 

 


22.04.2020г. - Ден на Земята


 


 

Повод за гордост! 

 

Ученичките - Шамиле Неджметин и Нефисе Мехмед от IXа клас - профил Природни науки и участници в клуб "Биопътешествие" от СУ „Елин Пелин” с. Руен за пореден път доказаха своята креативност, инициативност, изобретателност и любов към природата! С участието си в Регионалния ученически конкурс за изработване на картичка от отпадъци на тема: "Земята през очите на децата”, организиран от РИОСВ-Бургас по повод Международния ден на Земята - 22 април, изразиха своя принос за по-чиста и здравословна околна среда.

Отличени във възрастова група от 8-12 клас с първа и втора награда:

  • Първа награда - Шамиле Неджметин
  • Втора награда - Нефисе Мехмед

и носители на грамоти и еконагради!

Тази година традиционното отбелязване на Международния ден на Земята - 22 април става в условията на извънредни мерки, заради епидемията от коронавирус. Но дори, оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, нашите ученици показаха своята отговорност за опазване на околната среда. Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната! Чрез творчеството си нашите момичета изразиха  позитивното си  отношение към природата и нейното съхранение. Журито изказа очарованието си  от дистанция и им пожела да не губят ентусиазма си във времето.

Честито на наградените!

 

 

 

 

 


 

ЩЕ СЕ СПРАВИМ ЗАЕДНО!

ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!

ЗАЕДНО УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ!

 

 

 

 


Повод за гордост!
Учениците от СУ „Елин Пелин” с. Руен - 11Б клас – Мехмед Ешреф, Гюлсум Мехмед, Йозлем Хасан, Фийдес Якуб са гордостта на училището, с тяхното участие на международното онлайн състезание „Социални иновации”. Учениците сформираха екип – „Step by hope”, който работи усилено от януари месец. С тяхната изключително интересна иновативна идея за социален бизнес, борейки се с всички училища в България, те успяха да достигнат до националния финал. Организатора на състезанието е „ Джуниър Ачийвмънт” – организация,чиято основна цел е повишаването на икономическата грамотност на учениците в България. Журито бе очаровано от идеята на екипа от Руен. А ето я и нея:

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ РОДИТЕЛИ!

 

Уважаеми родители, през последните седмици се наложи да тестваме цялата ни образователна система .

Всички наши педагогически методики, знания и умения бяха поставени на изпитание. За всички нас – това беше за първи път. И за учителите и за децата и за родителите!

В тази безпрецедентна ситуация, ние учителите превъзмогнахме себе си и системата-но Вие родителите ни се доверихте.Ние научихме нови методи и приложихме иновативни похвати - но Вие ни подкрепихте . Всеки ден тествахме себе си - но Вие ни окуражавахте!

И дори цялото ни общество да казва, че учителите, заедно с медиците сме героите на деня , то ние искренно си признаваме:

 

ВИЕ - РОДИТЕЛИТЕ СТЕ ГЕРОИТЕ НА ДЕНЯ!

Вие позволихте на децата да "учат по пижама", "да влизат в час" с домашните си любимци и включвайки камерите откривахте без страх домашната си среда. Никога досега домовете на вашите деца, макар и виртуално, не са били достъпни за всичките им съученици и учители, нито учителските домове за техните ученици. Развиха се нови форми на опознаване, на общуване, на близост. Сега повече от всякога всички ние си дадохме сметка, какво значи "заедно" и колко страшни могат да бъдат самотата и изолацията.

Вие повярвахте в нас, доверихте ни се, учихте заедно с нас и осигурихте възможността децата ви да усвояват учебното съдържание , да придобиват нови знания и умения. Да са пълноценни ,последователни, дисциплинирани и уверени в утрешния ден!

 

БЕЗ РОДИТЕЛИЕ, ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА НЕ МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕ ЦЕЛИТЕ СИ!

Знаехме го , но забързани в суетния ритъм на ежедневните си задължения, често се разминавахме. А сега се срещаме всеки ден, макар и засега само online. Докато ние преподаваме и децата учат, вие слушате, занимавате се с домашните си ангажименти и ни опознавате. Усещате нашата любов и желание, а понякога и малко несигурност . А пък ние осъзнаваме вашите проблеми , колебания и волята да ги преодолеете. Защото ние сме и вие. Защото, освен Учители сме и Родители. Но точно това ни направи по задружни, по истински и по реални. И децата виждат, усещат и осъзнават това доверие и единство.

Всеки ден научават едни от най-важните уроци за живота:

 

КАК СЕ ПРЕОДОЛЯВА СТРАХА И КАК ХОРАТА МОГАТ ДА СЕ ОБЕДИНЯВАТ ЗА КАУЗИ?

Компютърната ера ни научи на много неща и дойде времето да ги приложим по най-градивния начин, но ето че сега идва и следващата стъпка:

 

КАК ДА СЕ УЧИМ НА ЧОВЕЧНОСТ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ?

И затова Вие , родителите, също станахте ученици, вие също се върнахте " в училище" , вие също учите всеки ден от голямото училище на живота - как да сме мили, как да сме загрижени, как да сме дисциплинарни, как да сме достойни, как да сме здрави, как да сме ЖИВИ! и затова:

 

ПОКЛОН ПРЕД ВАС РОДИТЕЛИ!

Благодарим Ви, че ПРЕОТКРИХТЕ децата си, себе си, семейството, дома ,трапезата, игрите, усмивките, любимите филми, роднините, природата, семейния хумор, съседите, кварталните магазинчета, забранените паркове.....и живота, който имахме преди!

Години наред мечтаехме връзката учител-ученик-родител да сработи в една посока и да постигнем триединство ,взаимно разбиране и взаимопомощ. И ето сега-благодарение на солидарността на обществото ни, благодарение на общите ни притеснения и световна заплаха, се обединихме! Вие давате надежда на децата си, давате им дом и сигурност, давате им смисъл на жертвата да са изолирани и най-важното: успявате да съхраните българското семейство!

 

БЕЗ СЕМЕЙСТВО НЯМА ОБЩЕСТВО, НЯМА УЧИЛИЩЕ, НЯМА ДЪРЖАВА!

Заради всичко това, от името на всички учители , искам да Ви благодаря скъпи родители,че се справихте в тази ситуация по най-добрия начин, че надскочихте собствените си стереотипи, че сме единни и

 

ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!

Пазете се, защото заедно сме нужни на бъдещето...…..

 

 

29.03.2020

Асен Александров

 

 


 

 

       УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

      Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.
     Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.
     Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.
     Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.
     Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани - електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация.
     Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и други, при което на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения.
     Един от положителните резултати на дигитализацията е подобреният обмен на информация между учители и родители. Тя позволява да се засилят процесите на двупосочна комуникация, което ще подобри взаимоотношенията между семействата и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност.

     За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:
     • Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;
     • Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;

    • Насърчавайте децата си да бъдат  активни.

    Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на нашите деца!

    Заедно ще успеем!

Таня Петрова

Директор на СУ «Елин Пелин»

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

ВАЖНО!!!


Уважаеми родители и ученици, предвид създалата се ситуация, след обсъждане и решение на Щаба в Бургас и Кмета на Община Руен, в Средно училище "Елин Пелин", с. Руен се прекратява учебният процес от днес, 13.03.2020 г., до второ нареждане. Моля всички ученици да си останат по домовете! При промяна на ситуацията ще бъдете осведомени своевременно.

С уважение,

Таня Петрова

 

 


 

 

Уважаеми родители и ученици,

от 12.02.2020г. се въвежда строг филтър на пропусквателния режим в училище, свързан с противоепидемичните мерки срещу вирус COVID-19.

За тази цел се ограничава достъпът на външни лица в сградата на училището и се променя режимът на влизане на учащите. Всяка сутрин учениците ще бъдат допуснати през централния вход след преминаване на индивидуален термоконтрол осъществен от медицинско лице. Ученици със завишени над допустимите стойности, ще бъдат връщани у дома.

Умоляваме родителите да следят непрестанно здравословното състояние на децат си и принеобходимост да потърсят незабавно контакт с личния лекар. В училище са осигурени дезинфектанти за повърхности и подови настилки, сапуни и препарати на спиртна основа и са завишени нивата на санитарен контрол.

Нека бъдем отговорни към здравето на децата си, към собственото си здраве и това на околните!

Да бъдем търпеливи и постоянни в превенцията!

Благодаря за разбирането!

 

 

 

 


 

 

3-ти март – България отбелязва 142 години свобода!

      Ето ме, аз съм България! Вървя по земята от тринадесет века. Сях и жънах тази земя край Балкана. Думите ми са ясни и чисти като пирински върхове. Песните ми са звънливи като Рилски ручеи. Аз имам житата на Добруджа и дъхавите ливади на Родопите. Дунав и Черно море целуват бреговете ми.

  Аз съм България – обичайте ме за яркото слънце и дъхавите рози, за отрудените ми длани и за мирното ми небе. Вярвайте ми, помнете ме и ме носете в песните си!

      С вълнуващ спектакъл  “ На теб, Българийо свещена“ , СУ „Елин Пелин“ отбеляза 142 години от Освобождението на България. Пред символите на българската свобода – Самарското знаме и паметника Шипка,  учениците в стихове и песни прославиха героизма на загиналите за свободата на България и пресъздадоха подписването на Санстефанския мирен договор.  

      Свободата не е само определение.- тя е ценност, богатство, но и качество, качеството да бъдеш свободен – това  послание на националните ни герои достига до нас чак до днес ! 

УЧИЛИЩЕН КОНКУРС ЗА РИСУНКА „ АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ“

    По случай 3-ти март – Национален празник на България в СУ „Елин Пелин“ се проведе училищен конкурс за рисунка  „Аз обичам България“.

За отлично представяне  грамоти  получиха:

Раздел Компютърна рисунка

Фатме Ердуан Мустафа – 6в кл.

Сание Себайдин Халил – 9в кл.

Раздел Рисунка

Адриана Филкова Иванова – 4кл.

Зейнеб Мустафа Мустафа – 5б кл.

Серкан Алириза Ахмед – 7в кл.

Мустафа Аляйдин Халил – 10б кл.

Шенай Метинова Халил – 10в кл.

Джафер Елизабетов Лазаров – 12б кл.

Специална награда за изработка на макет – Айсун Назми Исмаил – 9б кл.

 

 

 Конкурс "МОЯТА БЪЛГАРИЯ 2020"

 

На 26.02.2020 година се проведе конкурс "Моята България 2020" в СУ "Н. Й. Вапцаров" -  гр. Айтос, под патронажа на Кмета на Община Айтос, със съдействието на Община Айтос, Дирекция "КОВЗС". Целта на конкурса е да възпитава у подрастващите патриотични чувства. 

В направление "За България - съкровено" - изпълнение на поезия, индивидуално участие взеха 3 ученици от ЦДО- 4 група, с пъководител Тихомира Илиева. В същото направление колективно се включиха и 3 ученици от ЦДО- 3 група, с ръководител Кремена Стоянова.

Победителите ще вземат участие в празничната програма на Община Айтос за 3-ти март.

ОЧАКВАМЕ КЛАСИРАНЕ!

 

 

 

 

 


 

 

 

26.02.2020 година - Ден на розовата фланелка

 

За поредна  година СУ „Елин Пелин“, в последната сряда на месец февруари отбеляза Международния ден  за борба с училищния тормоз. Денят бе открит от ученици от клуб „Ефективен парламент“ и клуб „Славей“ с приказка и музикално послание за доброто и приятелството. Денят е известен още като като „Ден на розовата фланелка“. На този ден учениците, изразяват своята съпричастност към Световния ден като се обличат в розово и заявяват своята позиция: „Не, на насилието в училище!“.

Учениците чрез поведението си през този ден, демонстрират своята воля против тормоза и насилието, като толерират справедливостта, за едно по – добро бъдеще. Посланието, което отправят към всички е:

  • НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН!
  • БЪДИ РАЗЛИЧЕН!
  • БЪДИ ДОБЪР!
  • НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ, БЪДЕТЕ СИЛНИ И НАЙ – ВЕЧЕ ИМАЙТЕ НАДЕЖДА!

 

 

 

 


 

 

 

19.02.2020г. 

 

Поклон, Апостоле!

                С минута мълчание и кратка програма с ученици от начален етап започна деня, в който почитаме паметта на Апостола!

С тържествено шествие СУ“Елин Пелин“ – с. Руен отбеляза 147 години от гибелта на един от най-великите синове на България – Васил Левски. Пред паметника на Апостола на свободата в с.Руен ученици, учители, представители на Община Руен и граждани изразиха своята почит към великото дело и героичната смърт на първия сред най-достойните в Българската история.

Паметните слова на Левски прозвучаxа в тържествената  литературно-музикална програма. Ученици на СУ “Елин Пелин“ в четнически униформи напомниха за времето на Освобождението. Венци на признателност и цветя поднесоха СУ “Елин Пелин“, Община Руен, граждани и общественици.

 

 

 

 

 

 

 


14.02.2020г. - Ден на любовта

 

Всяка година на 14.02 училищното фоайе и класните стаи се обагрят в червено - цвета симвил на любовта. Ромео и Жулиета посрещнаха ученици и учители с "валентинки" с оригинални пожелания, а желаещите за снимка в оформения кът имаше много. Днешният празник премина под мотото "Цвят червен - символ на любовта, силата и живота", а негови организатори бяха участниците в Клуб "Ефективен Парламент".