Актуално

 

 

 

 

ВАЖНО!!!

 

 

От 10.12.2019г. до 03.01.2019г.(включително) е срокът за

подаване на заявления от ученици в 12 клас от минали години,

които имат оценка слаб (2) по учебни предмети, изучавани в ЗП,

ПП, ЗИП за полагане на изпити за оформяне на годишна оценка

по учебни предмети от учебния план за 12 клас на допълнителна

януарска поправителна сесия.

 

 


 

 

 

19.12.2019г.: Благотворителен коледен спектакъл "Да сътворим добро"

 

Коледните и новогодишни празници идват! Време е за милосърдие, добрина и веселие, време е да протегнем на някого ръка! Освен да искаме и да очакваме, можем и да дадем нещо от себе си! На благотворителния спектакъл "Да сътворим добро" присъстваха общественици, учители, родители и ученици, водени от добрина и съпричастност към едно дете в беда. Учениците от клубове по интереси "Училищен театър", "Биоритъм", "Руенска магия" и "Славей" сътвориха вълшебен празник на надеждата, на добротата и любовта между хората.

Дарените средства от училищните инициативи през Коледната  седмица са в размер на 5460,00 лв и са преведени по сметката на малката Велина Северинова Стефанова от гр. Бургас за лечение в чужбина.

Да сториш добро е проява на сърдечност, безкористност и благородство!

БЛАГОДАРИМ на всички отключили сърцата си за ДОБРО! 

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

 

 

 

 

 

 


 

 

19.12.2019г.: КОЛЕДАРИ 2019

Нито една Коледа не идва без коледарите. Коледарски песни и наричания огласиха Община Руен, Медицинския център, Дирекция“Социално подпомагане“, Бюро по труда и други институции на територията на общината. Коледарската група благослови със здраве и берекет  учениците и учителския колектив на СУ“Елин Пелин“.

 

 

 


 

 

19.12.2019г.: УЧИЛИЩЕН КОНКУРС „ ПРАЗНИЧНА КЛАСНА СТАЯ“

За празничното настроение на ученици и учители допринесе и празничната украса  на класните стаи. За най - оригинална коледна украса награди спечелиха:

ГРАМОТА ЗА НАЙ-ДОБРЕ УКРАСЕНА КЛАСНА СТАЯ В КОНКУРСА „ПРАЗНИЧНА КЛАСНА СТАЯ“

 I място – II б клас

II място – VI а клас

III място – VIII а клас и X б клас

ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА – III а клас

 

 

 

 


 

 

18.12.2019г.: ПОДАРИ ИГРАЧКА

Учениците   от I – XII клас се включиха в благотворителната кампания „Подари играчка“. Заедно подарихме една вълшебна Коледа на 17 малки деца в ДГ „Вълшебство“ от с. Козарско, община Брацигово.

 

 

 

 

 


 

18.12.2019г.: БЛАГОТВОРИТЕЛНА ФОТОСЕСИЯ „КОЛЕДА В РАМКА“

Продължава празничната еуфория. Коледните емоции запечатахме и в снимки.

Събраните средства ще бъдат преведени в дарителската сметка на малката ВЕЛИНКА от гр. Бургас.

 

 

 

 

 

 


 

 

18.12.2019г.: КОЛЕДНО КАРАОКЕ

Коледни песни в изпълнение на малки и големи ученици огласят празничното фоайе на училищната сграда.

 

 

 


 

 

 

Тази Коледа чудесата сътворихме ние!

 В дните на Коледната седмица, в дните на доброта и надежда, ученици и учители от СУ “Елин Пелин“ отваряме сърцата си и ставаме с частица по-добри.

Събраните средства от благотворителните инициативи ще бъдат дарени за лечение в чужбина на Велина Стефанова – детенце на 1 година от град Бургас.

 

 

16.12.2019г.: КУЛИНАРЕН БАЗАР “ДА ВИ Е СЛАДКО!“

Малки и големи ученици се включиха в първата благотворителна инициатива – кулинарен базар  „ДА ВИ Е СЛАДКО!“.

 

 

 

 


 

 

17. 12. 2019г.: БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОЛЕДЕН БАЗАР “ПОДАРЪЧЕ ЗА ВСЕКИ“

 

Сръчните ръце на нашите ученици изработиха сувенири – подаръче за всеки, по случай предстоящите коледни и новогодишни празници.

Щанд с изработени предмети, с коледни мотиви изложиха  и участниците в група за занимания по интереси „Артхимия“.

 

 

 


 

 

 

Национална седмица на четенето

 

 

 

 

 

 

 


 

 

ЗАПАЛВАНЕ НА КОЛЕДНИТЕ СВЕТЛИНИ

      В очакване на коледните и новогодишни празници, по традиция в първите дни на декември училищната сграда облича нова премяна. Джуджета, ангели, Снежанка дадоха старт на предколедните инициативи, а г-жа Таня Петрова – Директор на СУ“Елин Пелин“ запали елхата и цялото училище засия в светлините на Коледа.

      В навечерието на най-красивите и светли празници в годината  да се научим да бъдем по-добри и по-щастливи. Нека позволим сърцата ни да се отворят към света. Нека заедно съумеем да запазим магията на коледната нощ през цялата година, за да бъдем по-човечни, за да се обичаме повече и да имаме силата да сътворяваме по едно малко чудо всеки ден!

 

Весели празници !

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

 

 

3 декември е празник. Празнува Средно училище „Елин Пелин“ с. Руен. Това е ден, в който със самочувствие и гордост изразяваме постигнатото до днес. Носейки в себе си духа и вярата на своя патрон Елин Пелин, защитаваме авторитета на училището и доказваме, че притежавайки добродетелите на Елин - Пелиновите герои с достойнство, отговорност и всеотдайност поддържаме силата и светлината във вълшебния свят на  знанието.

Тържествената програма бе представена в културно-информационния център – с. Руен. Гости на празника бяха:

1.     г-н Исмаил Осман – Кмет на Община Руен

2.     г-н Ферхан Смаил – зам.- кмет на Община Руен

3.     г-жа Рейхане Алиева – Председател на Обществения съвет при СУ „Елин Пелин“

и много родители, общественици и жители на селото.

            Госпожа Таня Петрова – Директор на училището, поздрави учители и ученици, като им пожела името на Елин Пелин да ги вдъхновява за нови успехи в образователния процес.

            Господин Осман отправи своите пожелания за здраве, успехи и творческо дръзновение.

            Ученици – актьори, музиканти и танцьори представиха нетрадиционно фрагменти и герои от творчеството на певеца на българското село – Елин Пелин. Искрено и емоционално предадоха посланието на твореца „Доброто е господар на човешкото сърце“.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

СВЕТЛИНАТА НА ЗЕМЯТА

Училищният двор на СУ "Елин Пелин" грейна, осветен от десетки фенери, изработени от ученици и учители. В писма до Земята и лични послания младите хора изразиха своето отношение към проблема свързан със замърсяването на планетата Земя и участваха в Международния конкурс "Светлината на Земята".

 

 

 

 

 

  

Успехи в Национален конкурс "Най-усмихнат клас на България 2019"

По традиция  всеки първи петък на октомври, преди да настъпи есента, се отбелязва Световният ден на усмивката. Негов основател, както и автор на популярното усмихнато жълто личице, е американският график Харви Бел. Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в Интернет, но и навсякъде в нашия живот. Според Бел това трябва да бъде денят „посветен на доброто настроение и добрите дела“ и да преминава под мотото:

Направи добро!

Помогни на някого да се усмихне!

За шеста  поредна година се проведе Национален конкурс на тема „Най-усмихнатият клас на България 2019“, организиран от Община Бургас.

Призови места спечелиха наши ученици в следните категории:

  • V– та категория – „Най- усмихнати гимназисти“ 9-ти 11-ти клас: 9 в клас, профил „Икономическо развитие“-  3 място;
  • VI–та категория – „Най-усмихнати абитуриенти“ : 12 б клас, профил „Природоматематически“-  2 място;
  • Категория  „Най-усмихнати  ученици в групите на целодневна организация на уч. ден“ : Група ЦДО - 3 и 4 клас - 2 място;

С  усмивки  показваме на  всички уважението, сплотеността, креативността и подкрепата си!

Нека да бъдем  най-усмихнатите млади хора!

 

 

 

 

  

 

КЛЕТВА НА УЧИЛИЩНИТЕ ДЕПУТАТИ

 

На 26 ноември в Арт залата на СУ "Елин Пелин" се проведе тържествено заседание на Училищния парламент за полагане на клетва от новоизбраните парламентаристи. Гости на заседанието бяха г-н Ешереф – председател на Общинския съвет, г-н Смаил – Зам.кмет на Община Руен, г-н Исмаил - Началник на Отдел "Образование, култура и спорт" и г-жа Петрова - Директор на СУ "Елин Пелин", с. Руен.

Г-жа Жекова – ръководител на клуб „Ефективен парламент“ откри заседанието, а г-н Ешереф ръководеше полагането на тържествената клетва от новите парламентаристи. Той им пожела ползотворна работа за просперитета на училището.

Младите парламентаристи се заклеха да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда отговорни, инициативни, активни, обективни и справедливи, да допринасят за издигане престижа на училището, да пазят репутацията на училището и на ученическия парламент и да не забравят, че за всичко отговарят пред тези, които са им гласували доверие.

В обръщението си към членовете на клуба г-жа Петрова – директор на СУ „Елин Пелин“, им пожела да бъдат уверени в себе си, да следват упорито и да реализират всяка своя мечта, да бъдат хората, от които ще зависи бъдещето на общината и на България. Тя изрази гордостта си от активната дейност на клуба и пожела на училищния парламент успешна работа.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

ОТКРИТ БИНАРЕН УРОК 

 

На 22.11.2019г. в СУ "Елин Пелин", с. Руен се проведе открит бинарен урок Информационните технологии в час по Биология и здравно образование на тема: Сърдечносъдова система. Кръв. На урока присъстваха:

  • Г-жа Таня Колева - Старши експерт по природни науки и екология при РУО - Бургас ;
  • Инж. Мила Николова - Старши експерт по Информатика и информационни технологии при РУО - Бургас;
  • Г-жа Таня Петрова - Директор на СУ "Елин Пелин" , с. Руен;
  • Г-жа Росица Йовкова - ЗД по УД в СУ "Елин Пелин", с. Руен;
  • Г-н Адем Халил - ЗД по УД в СУ "Елин Пелин", с. Руен;

  • Г-жа Добринка Добрева - ЗД по УД в ОУ "Д-р Петър Берон", с. Вресово;
  • преподаватели по Биология и здравно образование и Информационни технологии от следните училища в Община Руен: СУ "Отец Паисий", с. Люляково, СУ "Димитър Полянов", с. Трънак, ОбУ "Св. Св. Кирил  и Методий", с. Просеник, ОУ "Д-р Петър Берон", с. Вресово.

Урокът бе изнесен от г-жа Анифе Хасан - Главен учител по БЗО и г-жа Тайбе Хилми - старши учител по информационни технологии.

 

 

 

 

 

  

 

СЕДМИЦА НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

 

Класиране в конкурсите от Седмица на толерантността

Конкурс за рисунка „ Толерантността ми е хоби“

I място – Хюлия Читак – 9г кл.

II място – Айнур Сали – 6в кл.

III място – Димитър Халид – 1а кл.

Конкурс за Видео послание „Да бъдем толерантни“

I място – 11а кл.

II място – 12б кл.

III място – 10б кл. и 11б кл.

 

 

 

  

 

Урок по толерантност

Толерантността има много синоними – приятелство, уважение, разбирателство, общуване, опознаване,  доброжелателност, отстъпчивост, търпимост.“ Така започнаха уроците по толерантност в няколко паралелки в СУ“Елин Пелин“. Чрез презентации, ролеви игри, решаване на казуси, изработване на постери и рисунки учениците си припомниха правилата на толерантността и отправиха послание - „ Да сътворим заедно един по-хубав свят!“

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

„Сега, когато се научихме да летим във въздуха като птици, да плуваме под водата като риби, ни остава само едно – да се научим да живеем на земята като хора“

Бърнард Шоу

Споделяйки тази мисъл посвещаваме на международния ден на толерантността -16 ноември  цяла седмица /от 11.11.19г – 15.11.19г./, която преминава под надслов „Толерантността ми е хоби“.

1.       Уроци по толерантност:

11.11.2019г. – 7Б кл. – 1уч.ч.

11.11.2019г. – 7В кл. – 1уч.ч.

11.11.2019г. – 2Б кл. – 2уч.ч.

11.11.2019г. – 2Б кл. – 2уч.ч.

11.11.2019г. – 2Б кл. – 2уч.ч.

12.11.2019г. – 11В кл. – 1уч.ч.

13.11.2019г. – 4Б кл. – 3уч.ч.

2.       „Толерантността ми е хоби“ – поставяне в класните стаи на стикери с усмивка, Харта на толерантността и Правила на толерантността.

3.       Конкурс за рисунка на тема: „Толерантността ми е хоби“.

Награждаване: 15.11.2019г. в 07:45ч.

4.       Конкурс за видеопослания – „Да бъдем толерантни“.

Награждаване: 15.11.2019г. в 07:45ч.

5.       Фотоселфи рамка – в междучасията на 15.11.2019г.


СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В СУ “ЕЛИН ПЕЛИН“

(04. 11  -  08. 11. 2019г.)

      „Човек с хубава книга в ръцете си никога няма да се почувства самотен“. С тези думи на Карло Голдони бе открита Седмицата на четенето в училище.           Ученици  от  гимназиален етап  във  видеопослание  отбелязаха  творчеството на известни български и чужди автори и рецитираха техни стихове. Постери  с мотото „Аз прочетох тази книга, прочети я и ти!“ и „10 причини да се потопим в света на книгите“  изработиха учениците за класните стаи.

В Седмицата на четенето притегателен център за малки и големи ученици бе училищната библиотека. Ученици от прогимназиален и гимназиален етап в ролята на четци и герои от приказки  бяха гости на  на най – малките ученици от НЕ. „Книгата е красота и божи дар, добродетел без която животът би опустял. Някои книги ни карат да мечтаем, други ни връщат към действителността, а трети разказват за нашата история.“ С това послание на учениците  завърши  Седмицата на четенето в СУ“Елин Пелин“ .

 

 

 

 

 

 


 

 

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.12.2019г.: ПОДАРИ ИГРАЧКА

Учениците   от IXII клас се включиха в благотворителната кампания „Подари играчка“. Заедно подарихме една вълшебна Коледа на 17 малки деца в ДГ „Вълшебство“ от с. Козарско, община Брацигово.